poniedziałek, 1 września 2008

Zacienione plantacje kawy (Shade coffee plantations)


http://www.mistabarista.com.au/


Kawowiec (Coffea sp.)
pochodzi z Afryki, ale obecnie jest uprawiana w tropikalnych i subtropikalnych rejonach na całym świecie. W warunkach naturalnych kawowe krzewy rosną w piętrze podszytu pod baldachimem koron wysokich drzew tropikalnych. Tradycyjnie kawa była uprawiana pod zacieniającą osłoną naturalnego lasu lub specjalnie uprawianych drzew.

(Fot.©2006 Michael Bollino) http://earthobservatory.nasa.gov/)

Plantacje kawy w cieniu a dzika przyroda

Zacienione plantacje kawy są uproszczonym ale stabilnym ekosystemem. Poprzez zachowanie wysokiej różnorodności otoczenia, ów agroekosystem zapewnia odpowiednie warunki pokarmowe i siedliskowe dla dzikiej przyrody. Takie plantacje są wykorzystywane przez wiele natywnych, endemicznych i migrujących gatunków. Warstwa koron drzew dostarcza odpowiednich miejsc do gniazdowania ptaków takich jak rodzimy gołąb antylski, miesca do żerowania w runie dla migrujących ptaków np. lasówki obrożnej i schronienie dla wielu dzikich zwierząt i roślin, w tym zagrożonych gatunków.


Piranga szkarłatna (Piranga olivacea)
http://www.savingbirds.org/




Dendroica cerulea (Lasówka niebieska)
sdakotabirds.com


Ochrona różnorodności biologicznej na zacienionych plantacjach kawy

Plantacje kawy w cieniu koron drzew odegrały niezastąpioną rolę w ochronie różnorodności biologicznej, zapewniając odpowiednie środowisko dla dzikiej przyrody w czasie, gdy wycięto sporą część lasów tropikalnych w Puerto Rico.

Plantacje kawy mogą stanowić buforujące strefy wokół rezerwatów przyrody. Takie uprawy zapewniają łagodne przejście pomiędzy terenami zurbanizowanymi i naturalnymi. Strefy łagodzące - „buforowe” są niezbędne dla ochrony ekosystemów, jak i endemicznej, migrującej i rodzimej dzikiej przyrody.

Poza kawą, w cieniu koron drzew można uprawiać wiele innych roślin, takich jak banany, plantany, pomarańcze, grejpfruty, mango i wiele innych. Różnorodność roślin uprawnych wpływa na zwiększenie naturalnej bioróżnorodności roślin i zwierząt na plantacji. Innym dodatkowym plusem takiego rozwiązania są korzyści ekonomiczne wynikające z dywersyfikacji uprawy oraz zrównoważonej produkcji wysokiej jakości plonów.



http://www.tesdelsol.com/


Problemy

Coraz częściej wycina się korony drzew zacieniające plantację, aby krzewy kawy miały więcej słońca. Jednak takie praktyki zaburzają naturalne środowisko wielu organizmów zasiedlających uprawy w cieniu. Prowadzą także do erozji gleby, redukują bioróżnorodność i prowadzą do zanieczyszczeń z powodu nadużywania chemicznych nawozów i pestycydów. Pożyteczne symbiotyczne mikroorganizmy w glebie takie jak grzyby mikoryzowe czy symbiotyczne bakterie (PGPR) również zanikają .

Co możemy zrobić?


W sklepach są dostępne kawy z ekologicznych rosnących w cieniu plantacji kawy, co jest zaznaczone na etykietce. Możemy wspierać ochronę różnorodności biologicznej, między innymi Neotropikalnych ptaków, zaopatrując się w kawę uprawianą w cieniu.

 *Napisano na a podstawie Shade Coffee Plantations

Brak komentarzy: