sobota, 21 czerwca 2008

Roślinne metabolity wtórne

Fitochemia zajmuje się związkami chemicznymi produkowanymi przez rośliny, przede wszystkim roślinnymi metabolitami wtórnymi. Metabolity wtórne nie są niezbędne do przeprowadzania podstawowych procesów życiowych rośliny, jednak pełnią różnorodne funkcje. Wiele z nich jest jeszcze nam nieznanych. Ich występowanie jest zazwyczaj ograniczone do konkretnych grup roślin. Przykładem jest kofeina, którą znajdziemy w kawie, herbacie, kakaowcu, guaranie, ostrokrzewie paragwajskim (yerba mate). Do roślinnych metabolitów wtórnych należy mnóstwo związków używanych przez ludzi do produkcji leków (taksol, glikozydy, saponiny, terpenoidy, salicylany), kosmetyków, substancji zapachowych (olejki eteryczne), a także używki (morfina, efedryna, nikotyna) i przyprawy (kapsaicyna, kurkumina - ostatnio badana pod względem właściwości przeciwnowotworowych). U roślin pełnią funkcje obronne (flawonoidy, alkaloidy), allelopatyczne (juglon z orzecha włoskiego, kamfora)oraz jako atraktanty dla owadów i innych zwierząt (barwniki, olejki eteryczne, feromony, aminy).
Szacuje się, że istnieje ok 2mln. metabolitów wtórnych, podczas gdy do tej pory zidentyfikowano 250-300 tysięcy.


Eukaliptus swój orzeźwiający zapach zawdzięcza zawartości metabolitów: eukaliptolu, cyneolu, pinenu i kamfenu.


Zdjęcie ze strony La Palma

Brak komentarzy: