Fitochemia zajmuje się związkami chemicznymi produkowanymi przez rośliny, przede wszystkim roślinnymi metabolitami wtórnymi. Metabolity wtórne nie są niezbędne do przeprowadzania podstawowych procesów życiowych rośliny, jednak pełnią różnorodne funkcje. Wiele z nich jest jeszcze nam nieznanych. Ich występowanie jest zazwyczaj ograniczone do konkretnych grup roślin. Przykładem jest kofeina, którą znajdziemy w kawie, herbacie, kakaowcu, guaranie, ostrokrzewie paragwajskim (yerba mate). Do roślinnych metabolitów wtórnych należy mnóstwo związków używanych przez ludzi do produkcji leków (taksol, glikozydy, saponiny, terpenoidy, salicylany), kosmetyków, substancji zapachowych (olejki eteryczne), a także używki (morfina, efedryna, nikotyna) i przyprawy (kapsaicyna, kurkumina - ostatnio badana pod względem właściwości przeciwnowotworowych). U roślin pełnią funkcje obronne (flawonoidy, alkaloidy), allelopatyczne (juglon z orzecha włoskiego, kamfora)oraz jako atraktanty dla owadów i innych zwierząt (barwniki, olejki eteryczne, feromony, aminy).
Szacuje się, że istnieje ok 2mln. metabolitów wtórnych, podczas gdy do tej pory zidentyfikowano 250-300 tysięcy.
Eukaliptus swój orzeźwiający zapach zawdzięcza zawartości metabolitów: eukaliptolu, cyneolu, pinenu i kamfenu.
Zdjęcie ze strony La Palma
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz