Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) jest drzewiastym pnączem z rodziny cytryńcowatych, rosnących dziko w północnych Chinach, na Półwyspie Koreańskim i Rosji w lasach nad brzegami rzek i strumieni.

Cytryniec jest rośliną jednopienną o jednopłciowych kwiatach w barwie białej, kremowe lub różowawe. Kwitnie w maju i na początku czerwca. Owoce dojrzewają we wrześniu-październiku. Owoce, liście, kora korzeni i łodyg charakteryzują się
cytrynowym zapachem.

Cytryniec jest rośliną
wieloletnią, ozdobną, leczniczą i techniczną. W lecznictwie zastosowanie mają owoce i nasiona. Sok z owoców cytryńca zawiera cukry (1,5%), do 20% kwasów organicznych i
witaminę C. W nasionach znajdują się czynne związki
schizandrynę i
schizandrol, posiadające właściwości wzmacniające organizm, podobnie jak żeń-szeń. Napar lub proszek z suszonych owoców i nasion można stosować przy zmęczeniu fizycznym i umysłowym, senności, wyczerpaniu, niedokrwistości, w chorobach płuc, przewodu pokarmowego, wątroby oraz w celu zwiększania
ostrości wzroku.
Olejek z cytryńca chińskiego ma zastosowanie perfumeryjne.

Cytryniec chiński jako
roślina lecznicza ma długą historię - pierwsza wzmianka o właściwościach tej rośliny pojawiła się w chińskiej farmakopei z 250 roku p.n.e. Cytryniec został nazwany
"u-wej-czy", co oznacza
"owoc o pięciu smakach". Okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a środek leczniczy z nasion podczas przechowywania staje się słony.
Wzory związków organicznych zawartych w cytryńcu chińskim:

O
uprawie i rozmnażaniu cytryńca chińskiego postaram się napisać w najbliższym czasie.
Nasionka cytryńca chińskiego można dostać w tym sklepie:
Schisandra chinensis - Wu Wei ZiPolecam :-)