poniedziałek, 2 marca 2009

Masło Shea - produkt drzewa masłowego

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, czuć ją i słychać w powietrzu :) Pora się przygotować na nowe, zadbać o zwiotczałe mięśnie i przesuszoną skórę. I oczywiście nie zapomnieć o świeżym umyśle.

Od dłuższego czasu panuje moda wśród producentów kosmetyków na Masło Shea. Warto wiedzieć, czym zalecają nam się smarować.



Masło Shea (ang. Shea Butter) jest zielonobrązowym tłuszczem, o konsystencji masła, który składa się między innymi z kwasów: stearynowego i oleinowego. Otrzymuje się go poprzez tłoczenie zgniecionych nasion drzewa masłowego - masłosza Parka (Butyrospermum parkii lub Vitellaria paradoxa).



Tłuszcz masłosza ma właściwości nawilżające i zmiękczające, przy czym działa łagodnie na skórę, dlatego też stosuje się go coraz częściej w kosmetykach, zastępując sztucznie otrzymywane tłuszcze. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne oraz lecznicze na wiele schorzeń skóry, a także zawiera naturalny filtr chroniący przed UV (SPF 6). Działa również odżywczo na włosy.



Masło Shea ma także zastosowanie kulinarne w rodzimej Zachodniej Afryce, głownie jako tłuszcz do gotowania i smażenia, ale również występuje w roli pożywnego składnika potraw. Co ciekawe, czasami używa się go w produkcji czekolady, jako substytut kakaowego tłuszczu.
Z jego dodatkiem produkuje się też mydło, świece i szminki.

Obróbka nasion masłosza w celu otrzymania cennego tłuszczu:


Drzewo masłowe rośnie na trawiastych sawannach Afryki i może osiągać 10-15 metrów wysokości. Owocem jest duża jagoda z jadalnym, słodkim miąższem, wewnątrz którego znajduje się nasienie. Nasienie zawiera ok 45% tłuszczu, 10 % białka i 25-30% węglowodanów. Masłosz Parka swoje pierwsze owoce wydaje w wieku około 20 lat i najobfitsze plony wytwarza około 45 roku życia. Od osiągnięcia dojrzałości drzewo może plonować jeszcze przez 200 lat. Średnie roczne plony z jednego drzewa wynoszą 5-10 kg nasion.



Ciekawostka:
masłosz jest odporny na ogień, dzięki grubej warstwie wosku w korze. Dzięki temu drzewo nie poddaje się pożarom i jest długowieczne.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Shea butter (olej z masłosza) daje maksymalnie SPF 3. Jest raczej słabym filtrem UV. Działanie ochronne masła shea nie polega na absorpcji promieni UV ale na zapobieganiu wysuszenia (utracie wody)komórek skóry. Utrata wody powoduje hamowanie naturalnych mechanizmów ochronnych przed UV jakie posiada skóra. Masło shea również działa kojąco na skórę, łagodzi podrażnienia wywołane ekspozycją na UV. Pozdrawiam