środa, 29 kwietnia 2009

Rozmnażanie i szczepienie roślin z okazji wiosny :) Książki.

Wiosna jest idealną porą, aby zabrać się za "produkcję" nowych pokoleń oraz egzemplarzy roślin. Niektóre gatunki nie wymagają specjalnych warunków do rozmnażania - ot zwykła ziemia ogrodnicza, regularne podlewanie i zastosowanie zdrowego, świeżego materiału rozmnożeniowego. Jednak istnieje sporo gatunków, które potrzebują właściwego dla nich traktowania.
Czasem chcemy udoskonalić rośliny, które rosną już sobie parę lat w naszych ogródkach i nie satysfakcjonują nas np. z powodu plonów. W tym celu najlepiej zastosować szczepienie.

Stwierdziłam, że warto się dowiadywać nowych informacji z różnych źródeł, a jednym z lepiej sprawdzonych jest książka. Kiedyś polecałam kilka książek o rozmnażaniu roślin (tu) a także o rozmnażaniu in vitro (w szkle). Dziś chciałam dołożyć do wcześniej wymienionych, kolejną książkę, stanowiącą ilustrowany przewodnik. Myślę, że jest świetna dla początkujących (ale nie tylko):



Rozmnażanie roślin
autorstwa Susan McClure


Opis:

"Pojemniki, podłoża do uprawy, podlewanie, oświetlenie, etykietowanie, kontrolowanie temperatury.
Rozmnażanie roślin to ilustrowany poradnik, który krok po kroku, w prosty i przystępny sposób, przedstawia sposoby uzyskiwania nowych okazów z nasion, sadzonek pędowych, sadzonek korzeniowych, odkładów oraz przez podział."

Rozdziały:

* nasiona
* budowa, zbiór, przechowywanie, wysiew do pojemników i gruntu
* sadzonki pędowe
* sadzonki zielne, półzdrewniałe, zdrewniałe
* narzędzia tnące, cięcie
* opieka i przesadzanie
* sadzonki korzeniowe
* rodzaje układów korzeniowych, pobieranie sadzonek, sadzenie
* byliny – czas podziału, okres wegetacji, wykopywanie roślin, narzędzia i techniki

Polecam również lekturę dotyczącą bardziej zaawansowanych zagadnień udoskonalania i rozmnażania roślin, mianowicie szczepienia. Wielkim plusem książki są ilustracje pozwalające krok po kroku wykonać dany rodzaj szczepienia.


Szczepienie drzew i krzewów owocowych
autorzy: Zofia Władyka, Gary Rosenzweig


Z okładki:

"Szczepienie jest niezastąpionym sposobem wiernego rozmnażania wielu gatunków drzew owocowych i ozdobnych. Ponadto pozwala zwiększyć odporność roślin na choroby lub szkodniki, przystosować do różnych rodzajów gleby, ulepszyć jakość owoców lub zwiększyć obfitość kwitnienia oraz przywrócić żywotność drzewom, które przestały plonować. Autorzy omawiają szczegółowo sposoby szczepienia ponad 80 gatunków sadowniczych i ozdobnych, przy czym dokładne rysunki ilustrują każdy etap pracy. W ten sposób uprzystępniają ogrodnikom-amatorom techniki, które uważano za domenę fachowców."

Miłej lektury i praktyki :)

poniedziałek, 27 kwietnia 2009

Kolory wiosny

Zauważyłam,że wiosną wśród kwiecia dominują kolory biały i żółty - forsycje, żonkile, mniszki pospolite, czeremchy, tawuły, wiśnie, czereśnie, grusze, później pojawiają się delikatne róże - jabłonie, brzoskwinie.

Czeremcha pospolita (Padus avium) uchwycona wczoraj na spacerze.




Tawuła
(Spiraea L.)

środa, 22 kwietnia 2009

Scilla siberica czyli cebulica


Przeszukując internet w celu znalezienia informacji o cebulicy, która rośnie u mnie w ogródku natrafiłam na fantastyczne zdjęcia obrazujące masowe kwitnięcie tego cudu :) Podobnie jak u nas leśne runo w wiosennej porze pokrywają białe zawilce czy przylaszczki, w niektórych miejscach na świecie rozkwitają na dziko intensywnie niebieskie Scilla siberica.

Westfalia (Niemcy) - cebulice dominują, wśród żonkili i białych krokusów:



Kanada:

poniedziałek, 20 kwietnia 2009

Upojona pszczółka :)



...w hiacyncie (Hyacinthus L.)

czwartek, 16 kwietnia 2009

Mikoryza borówki amerykańskiej (Vaccinium corymbosum)

Grzybnia mikoryzowa - borówka




Borówka amerykańska ( borówka wysoka) - Vaccinium corymbosum należy, podobnie jak czarna jagoda do rodziny wrzosowatych Ericaceae. Rośliny z tej rodziny w stanie dzikim rosną zawsze w towarzystwie symbiontów - grzybów mikoryzowych. Mikoryza wpływa pozytywnie na borówki, zapewniając:

-lepsze zaopatrzenie w wodę
-wyższą dostępność składników pokarmowych, w tym trudno przyswajalnych (fosfor,żelazo )
-zwielokrotnienie powierzchni chłonnej systemu korzeniowego i stymulacja jego wzrostu
-wyższą odporność czynną i bierną na patogeny korzeniowe (fytoftoroza, fuzarioza i inne)
-lepsze i obfitsze kwitnienie, owocowanie, kondycja, żywy wygląd
-mniejsza wrażliwość na stresy środowiskowe: nieodpowiednie pH, zasolenie, zalanie, toksyczne związki

Zwoje grzybni w komórkach korzenia rośliny - mikoryza erikoidalna (zdjęcie mikroskopowe wybarwionej grzybni) :


Dlatego warto borówkom uprawianym w ogródkach zaaplikować specjalną szczepionkę mikoryzową, z wyselekcjonowanymi gatunkami grzybów:

Żywa grzybnia - borówka


Szczepionka wystarcza na całe życie rośliny - grzyb kolonizuje korzenie i pozostaje obligatoryjnym symbiontem.
Aplikacja jest bardzo prosta, według załączonej instrukcji.

Kwiecień

Z dnia na dzień robi się bardziej zielono, dlatego zdjęcia szybko się "dezaktualizują".
Oto doniosłe wydarzenia, które udało mi się uchwycić w ogródku w czasie Świąt Wielkanocnych.

Fiołki pachnące:



Moja 4-letnia brzoskwinia pierwszy raz zakwitnie! Pierwsze pączki:




Poziomka Rugia coraz bujniejsza:



Szafirki, jak co roku, nie zawiodły:



Niebieskie cebulice - Scilla sp.

poniedziałek, 13 kwietnia 2009

Magnolie - różne gatunki

Nadchodzi czas magnolii :)

Nasiona magnolii wielkokwiatowej białej:
Magnolia grandiflora alba


Magnolia grandliflora alba





Magnolia stellata





Magnolia campbellii




Magnolia liliflora




Magnolia watsoni

czwartek, 9 kwietnia 2009

Kasztan jadalny (Castanea sativa). Uprawa i pieczenie kasztanów



Kasztan jadalny (Castanea sativa, ang. chestnut, franc. marron, chataigne) czasem można spotkać w Polsce, zwykle w ogrodach botanicznych. Jednak w naszych warunkach łatwo przemarzają.

Kasztan jadalny należy do rodziny bukowatych (Fagaceae) i pochodzi z Azji Mniejszej oraz Kaukazu. Najwięcej kasztanów uprawia się we Francji, Włoszech i Hiszpanii.
Jest okazałym drzewem i może żyć setki lat.



W krajach o intensywnej uprawie kasztanów niegdyś organizowano zbiorowe zbiory owoców, a dzieci nie chodziły w tym czasie do szkoły :) Coś jak nasze wykopki ziemniaków tylko ważniejsze rangą ;)



Odmiana Marron jest najszlachetniejszą z odmian kasztanów jadalnych. Jednak ich plony są niskie, co powoduje, że są towarem luksusowym. W kolczastej osłonie znajduje się jeden duży owoc. Marrony zawsze rozmnaża się wegetatywnie. Inną odmianę - Châtaigne często rozmnaża się z nasion, których jest 2-4 sztuki w osłonie nasiennej.



Odmiana Châtaigne



Już od jakiegoś czasu w polskich sklepach można kupić kasztany jadalne na wagę - po kilkanaście złotych za kg.
Piekłam kilka razy kasztany i bardzo za nimi przepadam.

Pieczenie kasztanów jadalnych

Kasztany najlepiej piecze się w piekarniku.
Należy je przekłuć, aby nie wybuchły w piekarniku, brudząc wszystko naokoło. Jednak profesjonalni sprzedawcy zazwyczaj zostawiają jeden nieprzekłuty kasztan, aby wybuchł - wtedy wiadomo, że są upieczone. Piecze się je w około 200°C przez 20-30 minut. Warto spróbować jednego, aby sprawdzić czy jest gotowy, zanim wyjmiemy wszystkie. Kasztany należy obierać z twardej skorupki i zjadać miękki, słodki, mączysty środek.
Smacznego!



Hodowla kasztanów

Kasztany do wysiewu należy namoczyć w letniej wodzie przez 1-2 dni.

Kasztany muszą przejść stratyfikację (substytut zimy) zanim wykiełkują, dlatego należy je chłodzić przez jakiś czas .
Najlepiej umieścić je w woreczku z wilgotnym mchem torfowcem - może być również nienawożony mokry torf. Woreczek należy nadmuchać, szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce na około 6-8 tygodni w temperaturze 4-6°C. W tym czasie kasztany przechodzą stratyfikację - okres spoczynku w chłodnym miejscu, niezbędny do pobudzenia nasion do kiełkowania.

Po 6 tygodniach sprawdzamy, czy pojawiły się kiełki, nie wyjmując z woreczka. Czekamy aż kiełki urosną, dalej przechowując w lodówce.

Sadzimy kasztany po 1 sztuce na doniczkę, umieszczamy w niej drenaż, granulowaną glinę oraz piasek. Podlewamy podłoże w miarę wysychania.

Kasztan jadalny można także rozmnożyć wegetatywnie poprzez ukorzenienie zdrewniałej gałązki. Poleciłabym w tym celu użycie ukorzeniacza do roślin zdrewniałych.

Kasztany można uprawiać w ogrodzie w Polsce, jednak musi być to osłonięte miejsce. Jak wspomniałam wcześniej, rośliny są wrażliwe na mróz.
Owoce mogą nawet dojrzeć, jeśli lato i jesień będą długie i ciepłe.

Powodzenia w uprawie!

poniedziałek, 6 kwietnia 2009

Kiełkująca portulaka

Ładnie dziś przyświecało słonko, więc chwyciłam aparat i uwieczniłam malutkie siewki portulaki warzywnej (Portulaca oleracea) na zdjęciach. Portulaki mają zaledwie kilka dni. Bardzo szybko wykiełkowały.

Oto efekty:





niedziela, 5 kwietnia 2009

Portulaka warzywna - uprawa

Portulaca grandiflora - portulaka wielkokwiatowa


Nieraz wspominałam, że interesują mnie mniej znane, ciekawe rośliny. Tym razem kupiłam nasiona portulaki warzywnej ( Portulaca oleracea), przeczytawszy wcześniej iż jest to roślina o wielu leczniczych właściwościach min. przeciwnowotworowych i przeciwmiażdżycowych. Jednak mało się o niej słyszy, raczej się nie uprawia w przydomowych ogródkach, mimo iż jest niewymagająca.
Rośnie także dziko w Polsce i zaliczana jest do archeofitów czyli roślin obcych, które przybyły do nas w czasach przedhistorycznych i występują wyłącznie w siedliskach synantropijnych. Pochodzi z Grecji, Chin i Himalajów.




Portulaka
jest rośliną jednoroczną, która tworzy czerwonawą łodygę długości 30-60 cm. Ze ścielącej się łodygi wyrastają mięsiste liście, doskonałe do sałatek.
Przypuszczam, że podobna jest do roszponki, za którą przepadam (dlatego też kupiłam nasiona portulaki:).
Można ją jeść na surowo lub ugotować (ja wolę wszystko surowe).



Roślina ta nadaje się do uprawy zarówno w ogródku jak i w skrzynkach na balkonie. Jest także uprawiana jako roślina ozdobna - istnieją odmiany kolorowo kwitnące.
Bezpośrednio do gruntu wysiewa się w maju, nasion nie przysypuje się ziemią tylko lekko wgniata w ziemię. Wegetacja trwa 4-8 tygodni i zbiera się łodygi wraz z liśćmi, tuż przed zakwitnięciem.
Stanowisko słoneczne, gleba żyzna, temperatura kiełkowania 20-30 °C.

Portulaka jest rośliną rosnącą w miejscach suchych i w warunkach naturalnych często występuje na piaskach.
Widziałam portulakę dziko rosnącą w Egipcie.

środa, 1 kwietnia 2009

Pomidory nietypowe - porzeczkowe i cytrynowe. Tamarillo

Koniec marca, początek kwietnia to doskonały czas na wysiew pomidorów do inspektu (mini szklarenki) lub skrzynek w domu. Roślinki zdążą podrosnąć do połowy maja, kiedy można je będzie wysadzić do gruntu.
Moim faworytem pomidorowym są malutkie groniaste pomidorki, na jeden ząb. Są pyszne i bardzo słodkie.
Myślałam, że są to najmniejsze z pomidorów, ale widać myliłam się, gdyż znalazłam najmniejsze pomidory Świata ;) Przynajmniej tak zapewnia sprzedawca, deklarując iż na małej łyżeczce zmieści się ich 10. Po angielsku zwane są "currant tomatoes" czyli w wolnym tłumaczeniu pomidory porzeczkowe:

Lycopersicon esculentum –Najmniejszy pomidor Świata

Przeurocze:





Inną ciekawostką jest żółty pomidorek, większy niż poprzednik, rosnący podobnie w gronach. Owoce mają średnicę 3-4 cm. Odmiana zwana ładnie : Cytrynkiem groniastym:

Pomidor groniasty - żółty








Mniam!


Pomidory drzewiaste zasługują na osobny wpis, gdyż są odrębnym gatunkiem choć w tej samej rodzinie psiankowatych. Łacińska nazwa: Cyphomandra betacea, w Polsce znana pod nazwą tamarillo. Nasionka cyfomandry można nabyć w Polsce, ale uprawia się je w warunkach domowych, gdyż są roślinami egzotycznymi:

Cyphomandra betacea - pomidor drzewiasty


O tamarillo jeszcze napiszę :)

Rokitnik przedwiosenny

Parę tygodni temu zrobiłam zdjęcia mojemu rokitnikowi. Ma ciekawe pączki. Przypominają bobki ;)